Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Friday, 4 December 2015

Rambo Bentong Dijatuhi Hukuman Gantung...

3 DIS: Seorang lelaki yang digelar ‘Rambo Bentong’ dijatuhi hukuman gantung sampai mati selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuantan, atas tuduhan membunuh kakitangan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) Bentong, Khairul Hazri Jamaludin, 31, tiga tahun lalu.

Keputusan itu dibuat Hakim, Datuk Seri Mariana Yahya terhadap tertuduh, Rabidin Satir, 45, selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Rabidin turut didapati bersalah atas dua pertuduhan mengikut Seksyen 376(2) Kanun Keseksaan iaitu merogol isteri mangsa dan dijatuhi hukuman masing-masing penjara 12 tahun serta empat sebatan.

Bagi pertuduhan mengikut Seksyen 4A Akta Senjata Api dia dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan dua sebatan manakala pertuduhan mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan atas kesalahan mencederakan mangsa yang sama, dia terpaksa menjalani hukuman penjara lapan tahun dan dua sebatan.

Mariana mengarahkan semua hukuman penjara berjalan serentak selepas dia selesai menjalani hukuman penjara 133 tahun yang sedang dijalaninya kini.

Rabidin yang berasal dari Kampung Libang Ulu, Tambunan, Sabah, didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas kesalahan membunuh Khairul Hazri antara jam 3.50 pagi hingga jam 4.30 pagi di alamat JH2 Perumahan Jabatan Perhutanan, Jalan Tras, Bentong pada 3 November 2012.

Rabidin juga didakwa atas dua pertuduhan merogol isteri mangsa pada jam 3.50 pagi hingga jam 4.10 pagi pada tarikh dan tempat sama dan jam 4.10 pagi hingga jam 4.30 pagi pada tarikh dan tempat sama...

Jomo: Pengajaran untuk kita...

No comments:

Post a Comment