Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Wednesday, 2 September 2015

Tak Malu! Letaklah jawatan wakil rakyat PAS secara bermaruah jika nekad bersama GHB - Nasrudin

KUALA LUMPUR: PAS tetap mahu wakil rakyatnya yang menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB) meletakkan jawatan tersebut yang dimenangi mereka atas tiket parti Islam itu secara bermaruah.

Menurut Ketua Penerangan PAS Pusat Nasrudin Hassan, polemik yang tercetus selepas kekalahan besar kumpulan progresif pada pemilihan Jun lalu sewajarnya dinilai dari aspek ketaatan kepada parti.

"Ia ada dua keadaan, yang pertama sekiranya mereka rasmi menubuhkan parti baru dan menyertai parti baru secara automatik mereka gugur keahlian (dalam PAS)," katanya dalam temubual ekslusif bersama Antarapos.

Justeru beliau menegaskan kesemua wakil rakyat PAS yang menyertai seharusnya melepaskan jawatan berkenaan yang dimenangi atas tiket parti itu yang turut mendapat kelulusan Majlis Syura Ulama untuk diletakkan sebagai calon pada pilihan raya umum.

"Jadi apabila mereka gugur keahlian parti maka secara bermaruah, sewajar dan selayaknya mereka kena meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat.

"Sebab mereka menang kerusi itu adalah atas tiket PAS dan mereka lulus menjadi calon pun mewakili PAS yang dipersetujui oleh ahli jawatankuasa kerja PAS dan diluluskan Majlis Syura Ulama," katanya.

Beliau mengulas mengenai kedudukan 12 wakil rakyat PAS yang menyertai GHB berikutan gesaan sebelum ini agar mereka meletakkan jawatan berkenaan kerana melanggar bai'ah dan mengkhianati parti.

Bagaimanapun beberapa wakil rakyat yang berkenaan membidas kembali dengan mempersoalkan gesaan sedemikian kerana bagi mereka baiah adalah kepada  Pakatan Rakyat (Pakatan) dan bukan kepada PAS saja.

Bagaimanapun keahlian tujuh Ahli Parlimen dan lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS tergugur secara automatik selepas mereka secara rasmi diisytiharkan  sebagai pimpinan Parti Amanah Negara, parti baru yang ditubuhkan melalui GHB.


Mereka terdiri daripada Datuk Dr Mujahid Yusof (Parlimen Parit Buntar), Dr Siti Mariah Mahmud ( Parlimen Kota Raja), Dr Mohd Hatta Ramli (Parlimen  Kuala Krai), Khalid Samad ( Parlimen Shah Alam), Mohamad Hanipa Maidin (Parlimen Sepang), Raja Kamarul Bahrin (Kuala Terengganu) dan Datuk Kamaruddin Jaafar (Tumpat).

Sementara lima ADUN berkenaan adalah Datuk Seri Dr Nizar Jamaluddin (Changkat Jering), Aminolhuda Hassan (Parit Yaani), Datuk Phahrolrazi Zawawi (Pengkalan Kundor), Saari  Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharudin (Morib).-sumber

JOMO: MUka Tak Malu! Letaklah Jawatan... Nak Tunggu Apa Lagi...?

2 comments:

 1. Muka diaorg nak malu apa...sah mmg ditempek kulit babi....
  Wakil rakyat babi kurap ni crlaka hidup srlama2nya....
  Jrnis kanusia penjilat puki dn butuj babi soa nak hairan...
  Manusia laknat ni akan di azab atas muka bumu lg...aammmmiiiinnnnnn....

  ReplyDelete
 2. Muka & nama2 orang munafik dlm PAS, selama ini perjuangan munafik2 ni yg dikatakan islamik atas name parti islam tidak ikhlas & jujur. Sanggup jadi barua cina DAP utk kedudukan. Tengoklah nanti, bila sudah buka parti baru, munafik sama munafik akan bercekaran nak kejar jawatan masing2 . Cina DAP setakat dua tiga orang boleh lah kasi masuk poket lebai2 munafik ni, tapi kalau sudah puloh beratus, atau ribuan, mana nak cekau duit...banyak tu nak kenyangkan barua barua kau. Dengan sendirinya PAS telah dibersihkan dgn keluarnya nya munafik2 ni. Cuma ada beberapa munafik yg masih kekal lagi dlm PAS, mungkin tunggu masa atau was2 atau pura-pura atau jadi spy, atau tunggu kena buang?

  ReplyDelete