Frenz Of BRO LAY LOW

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Wednesday, 23 September 2015

Ingatan Pemain Media Sosial! Jangan Main Isu Perkauman - DS Zahid Hamidi cc @najibRazak @Zahid_HamidiKUALA LUMPUR – Pengguna media sosial termasuk portal berita dingatkan agar tidak ‘bermain dengan api’ dengan cubaan menyemarakkan sentimen perkauman sehingga boleh mengancam keselamatann negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata banyak isu keselamatan negara telah dipolitikkan terutama berkaitan radikalisme, ekstremisme dan keganasan.

Menurutnya, beliau tidak memberi amaran, sebaliknya berkata siapa yang bermain dengan api akan menerima akibatnya.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, meminta pengguna media sosial mencontohi etika kewartawanan dan gaya penulisan yang lebih baik yang diamalkan oleh media arus perdana.

“Tindakan yang akan dilakukan oleh Kementerian Dalam Negeri khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia, adalah satu tindakan yang akan dapat dirasai oleh semua rakyat dalam usaha menangani isu ekstremisme dan keganasan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penutup Persidangan Institut Keselamatan dan Pertahanan Malaysia (MiDAS) 2015 di sini, hari ini.

Ahmad Zahid turut berkata setakat ini sebanyak 131 individu telah ditahan kerana terbabit secara langsung atau tidak langsung dalam aktiviti ekstremisme dan keganasan.

Beliau berkata Malaysia perlu menggunakan inisiatif untuk menangani respons keganasan termasuk gerakan radikal dan strategi yang menumpukan kepada pendekatan secara berhemah.

“Pendekatan ini harus merangkumi penglibatan melalui media, forum budaya, pendidikan dan agama dengan tujuan menonjolkan realiti hidup di bawah Negara Islam (IS).

“Usaha-usaha ini akan menghalang individu daripada menghayati mesej-mesej pelampau yang diperjuangkan kumpulan ekstremis seperti IS,” katanya.

Beliau berkata jika penyebaran fahaman ekstremisme dan ideologi radikal yang membimbangkan itu tidak ditangani, ia boleh memusnahkan asas yang membentuk negara.

“Ideologi militan dan radikal perlu dihapuskan dalam masyarat kita dan generasi seterusnya perlu bertanggungjawab untuk terus menentang sebarang tindakan ekstremisme dan militan dalam negara ini,” katanya. – BERNAMA

JOMO: Dalam menjayakan negara Malaysia, tanggungjawab sebagai rakyat juga perlu dipikul... YA! kita punyai kebebasan untuk bersuara tapi biarlah kebebasan itu mengikut acuan kita sendiri dengan menjaga hubungan sesama manusia... Dalam Islam juga dituntut untuk menjaga hubungan dengan Allah dan sesama Manusia serta hubungan dengan alam...

No comments:

Post a Comment