Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan untuk bacaan, berdasarkan pertimbangan Autor. #Berjuang

Friday, 13 March 2015

WUJUD POTA TEPAT PADA MASANYA! ZAHID HAMIDI TEGASKAN KESELAMATAN RAKYAT DAN NEGARA ADALAH YANG UTAMA @NajibRazak @Zahid_Hamidi


Dengan ketiadaan ISA, dengan keadaan yang tidak menentu pada ketika ini... Initiatif POTA adalah tepat pada masanya... Satu akta yang sesuai dengan tuntutan semasa, apatah lagi pembangkang sendiri menimbulkan kerisauan mengenai apa yang berlaku pada ketika ini seperti isu kumpulan militan IS...

Initiatif POTA ini menunjukkan Kerajaan tidak hanya omong-omong kosong, tetapi, kerajaan sentiasa mencari jalan untuk memastikan rakyat Malaysia tidak terjebak dengan perkara-perkara yang boleh menggugat keselamatan enagra dan rakyat yang lain...

Jaminannya, kebebasan rakyat untuk bersuara juga tidak akan disekat kerana ini hanyalah akta pencegahan kepada perkara-perkara yang melibatkan keganasa... Akta yang berunsurkan anti keganasan ini langsung tidak sama sekali boleh dikaitkan dengan politik kerana orang Politik terutamanya pembangkang sendiri yang mahukan kerajaan lakukan sesuatu bagi menyelesaikan isu keganasan ini...

Rang Undang-undang Pencegahan Keganasan (POTA) hanya akan digunakan ke atas tindakan keganasan sahaja dan bukan menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

Beliau berkata semua pihak terutama pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) yang berjuang untuk hak asasi manusia tidak perlu khuatir kerana kerajaan tidak akan menyalahgunakan akta itu. 

"Hanya tindakan keganasan tertakluk di bawah akta berkenaan dan jika ada sebarang perbezaan pendapat politik, ia tidak terangkum dalam undang-undang itu. 

"Tidak perlu khuatir kerana ia seperti Akta Pencegahan Jenayah (POCA) (Pindaan dan Pemerluasan) 2013 di mana kuasa eksekutif Menteri Dalam Negeri tidak akan diguna pakai," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Brunei di Malaysia Datuk Paduka Alaihuddin Mohd Taha di pejabatnya di sini, hari ini. 

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kebimbangan sesetengah pihak bahawa POTA akan disalah guna untuk kepentingan pihak tertentu. 

POTA yang digubal khusus untuk menangani ancaman keganasan seperti kumpulan militan IS akan dibentangkan dalam sidang Dewan Rakyat bulan ini. 

Sementara itu, mengulas mengenai penahanan Ketua Angkatan Muda Keadilan Nik Nazmi Nik Ahmad susulun perhimpunan #KitaLawan di Kuala Lumpur pada petang Sabtu lepas, Ahmad Zahid berkata semua pihak harus menghormati peraturan di bawah Akta Perhimpunan Aman. 

Menurutnya, pihak polis terpaksa mengambil tindakan sewajarnya berikutan keengganan penganjur perhimpunan mematuhi peraturan yang ditetapkan di bawah akta itu termasuk memohon permit sekurang-kurangnya 10 hari sebelum perhimpunan.
"Saya sering tekankan sistem demokrasi boleh disalurkan melalui platform seperti pentas, di Parlimen atau media sosial dan bukan dengan cara melanggar undang-undang. 

"Saya harap ini dapat difahami tetapi lainlah jika mereka ingin mendapatkan liputan media antarabangsa dan portal-portal berita bahawa Malaysia tidak demokratik, tidak aman dan sebagainya," katanya.

JOMO: Semua orang perlu menyokong Akta ini sebagai benteng dan jaminan bagi memastikan keselamatan negara dan rakyat sentiasa terjaga... Tahniah kerajaan di atas inisiatif ini! 

1 comment:


  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete