Frenz Of BRO LAY LOW

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Friday, 10 October 2014

PM @NajibRazak Berbaju Oren Bentang Bajet...


Embedded image permalink

Embedded image permalink


Apakah mungkin semangat Oren petang ni menzahirkan informasi yang berguna untuk rakyat...?

All The Best To Our Prime Minister!!!

1 comment:

 1. SYUKUR ALHAMDULILLAH dgn. Bajet RAKYAT dari YAB PM kita ni! Dan SEGAKnya YAB PM/Menteri-Menteri Islam/Melayu kita berbaju/bersampin/bersongkok ISLAM/Melayu di PARLIMEN!

  Tapi malangnya PENGGADAIAN RAKUS, TANAH RIZAB MELAYU/TANAH ADAT BUMIPUTERA/TANAH NEGERI pd. PENDATANG dan warga asing pertengahan/kaya terutamanya puak Kristian pro-ZIONIS dari Singapura/Korea Selatan/Jepun serta Barat-ZIONIS, di bawah prog.-JAHANAM "My Second Home" tak diHAPUSkan; ini antara perkara paling KRITIKAL, terutamanya buat jenerasi muda BUMIPUTERA di masa akan datang!

  Kalu tidak, mungkin cucu-cicit kaum BUMIPUTERA kita bakal jadi PENGEMIS/PENGUTIP SAMPAH kat perkampungan "RUBBISH SLUM" - mcm. saudara SEBUMIPUTERA kita yg. amat malang kat Indonesia dan Filipina tu! Di samping anak-anak muda mereka terpaksa dijual sbg. hamba-abdi utk. jadi orang gaji/buruh/PELACUR!

  Tolonglah YAB PM kita - dengaq nasihat amat BERGUNA mcm. ni dari DPMM, Datuk Syed Ali Alattas (BUKAN nasihat PEMBODEK-LIBERAL-tak-guna)!
  Lihat di - http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20141010/dn_18/DPMM-gesa-tubuh-Suruhanjaya-Diraja , DPMM gesa tubuh Suruhanjaya Diraja ,Oleh FARHANA JONI:

  KUALA LUMPUR 9 Okt. - Kerajaan digesa menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat aktiviti dan perjanjian jual beli tanah-tanah milik kerajaan kepada orang luar kerana tindakan tersebut dilihat merugikan rakyat.

  Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Syed Ali Alattas berkata, penubuhan suruhanjaya itu perlu dianggotai oleh sebuah majlis penasihat yang melibatkan beberapa sektor swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi menyiasat punca sebenar kegiatan menjual tanah secara bebas itu.

  Menurutnya, siasatan terperinci itu harus dilaksanakan segera berikutan harga rumah semakin meningkat dan tidak relevan untuk golongan berpendapatan sederhana serta rendah memiliki kediaman sendiri khususnya di kawasan bandar.

  "Harga rumah yang melambung tinggi sehingga jutaan ringgit menyebabkan golongan sederhana dan rendah semakin tertekan kerana tidak mampu untuk membeli dan akhirnya rakyat seolah-olah menumpang di negara sendiri kerana mereka hanya mampu menyewa.

  "Justeru, kerajaan perlu bertegas dalam menangani masalah ini kerana kenaikan harga rumah di Malaysia semakin membimbangkan dan sehingga kini tiada sebarang petunjuk atau jalan keluar yang boleh membantu golongan berkenaan," katanya.
  Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar berkaitan Bajet 2015 di Bukit Damansara, di sini hari ini.

  Mengulas lanjut, Syed Ali berkata, antara langkah awal yang perlu dikuatkuasakan segera adalah mengeluarkan arahan kepada setiap kerajaan negeri untuk menyediakan laporan tanah dan diumumkan dalam pembentangan bajet setiap tahun.
  Katanya, menerusi langkah tersebut secara tidak langsung kerajaan dapat memantau keadaan tanah di negara ini termasuk yang telah digunakan bagi tujuan pembangunan dan pendidikan serta kawasan yang masih tinggal untuk generasi akan datang.

  "Harga rumah akan terus meningkat sekiranya perjanjian jual beli tanah milik kerajaan tidak dikawal di samping kegiatan penyelewengan yang tidak sepatutnya berlaku di negara ini.

  “Kita tidak perlu melihat jauh dalam isu ini, tanah-tanah di Johor misalnya kini banyak dimiliki orang luar dan akibatnya rakyat negeri itu terpaksa berhijrah ke kawasan lain," katanya.

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete