Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Wednesday, 8 October 2014

Nipotisme PR Makin Parah; Harap UMNO/BN Jangan Jadi Macam Itu... @NajibRazak @hishammudinH2O @mohdshafieapdal @ Zahid_Hamidi

Nepotisme bermaksud melebihkan saudara-mara serta rakan-rakan yang ada hubungan dan bukannya penilaian objektif bagi keupayaan, meritokrasi atau kekesuaian terhadap sesuatu jawatan. Contohnya, tawaran jawatan kosong kepada saudara-mara, walaupun masih ada lagi orang lain yang lebih layak serta sanggup melaksanakan tugas sedemikian. Perkataan nepotisme berasal daripada perkataan Latin 'nepos', yang bermaksud "anak saudara" atau "cucu". - sumberDalam usaha parti Pakatan Rakyat (PR) menyelesaikan kemelut politik Selangor yang semakin parah, pemerhati politik mendapati tindakan yang diambil menyerlahkan lagi amalan kronisme dan nepotisme pimpinan tertinggi parti berkenaan.

Jika sebelum ini kepimpinan Umno sering dihentam parti lawan dengan tuduhan mengamalkan kronisme dalam semua tindakan, tetapi tuduhan seumpamanya yang sering dijadikan senjata nampaknya mula makan tuan.

Imej kronisme dan nepotisme, yang sebati dalam PKR, semakin parah berikutan tindakan Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim menamakan isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon paling layak mengambil alih tugas sebagai menteri besar Selangor yang baharu.

Kemelut pertukaran menteri besar Selangor, yang berlarutan sejak 'Langkah Kajang' Mac lepas sehingga membawa kepada pemecatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada PKR 9 Ogos lepas, menonjolkan wajah sebenar PKR.  
Ini jelas bertentangan dengan penafian ketua pembangkang dalam satu wawancara bersama stesen televisyen BBC pada 2008, partinya tidak mengamalkan nepotisme meskipun secara hakikatnya Dr Wan Azizah adalah presiden PKR ketika itu dan sehingga kini.

Berleluasa dalam parti pembangkang

Mengikut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, kronisme membawa maksud amalan mengutama atau mementingkan teman rapat dalam pelantikan sesuatu jawatan, pemberian sesuatu projek dan sebagainya. Nepotisme pula adalah perbuatan atau amalan yang mementingkan atau melebihkan sanak-saudara dan rakan yang ada hubungan.

Setiausaha Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Prof Datuk Abdul Halim Sidek berkata isu kronisme dan nepotisme sebenarnya sebati dengan PKR dan DAP.

"Amalan kronisme dan nepotisme ini sudah berleluasa dalam parti pakatan, kita boleh lihat ketika Pilihan Raya Umum (PRU) yang lalu, anak beranak dan suami isteri yang bertanding malah dalam PKR juga ramai yang mempunyai hubungan bau-bau bacang.

"Orang yang suka menuding jari telunjuk kepada orang lain, sebenarnya tidak menyedari ibu jarinya bengkok ke arah diri sendiri... mereka asyik mengaitkan kronisme dan nepotisme dengan BN sedangkan mereka sendiri mewujudkan dinasti masing-masing," katanya.

Tidak profesional

Beliau berkata, PR bertindak tidak profesional apabila sanggup memporak-perandakan dan mencampuradukkan kepentingan peribadi dengan profesionalisme dalam pentadbiran negeri.

"Di dalam Umno contohnya, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika berada di tampuk pemerintahan, menghalang anak-anaknya daripada aktif berpolitik dan memegang jawatan tertinggi Umno.

"Perdana menteri sekarang pula, Datuk Seri Najib Razak juga tidak memberi jawatan kepada isterinya dalam politik atau pentadbiran negara, malah turut tidak mengheret anaknya dalam kancah politik," katanya.

Sebaliknya dalam parti pakatan, Anwar dilihat tidak putus-putus mempromosikan anak dan isterinya ketika beliau berkuasa di dalam PKR.

Persoalannya, cukup berkaliberkah Dr Wan Azizah untuk mentadbir negeri?

Abdul Halim berkata, presiden PKR tidak mempunyai sebarang rekod mentadbir dan menguruskan organisasi besar, berbanding Khalid yang disanjung tinggi berikutan kepimpinan dan pengalaman di dalam korporat, meskipun tidak 'pandai' berpolitik.

"Pengaruh yang ada pada Dr Wan Azizah ialah beliau isteri kepada Anwar. Kalau tiada 'title' isteri Anwar, orang tidak akan kenal dan undi mungkin tidak akan berpihak pada beliau. Kalau ikutkan etika, ini sebenarnya satu kronisme dan amat tidak professional sekali," katanya.  

Cakap tidak serupa bikin

Justeru, jika benar terdapat isu kronisme dan nepotisme di dalam BN seperti yang sering dilaungkan pembangkang, mengapa pembangkang sendiri mengamalkannya?

Abdul Halim berkata, pembangkang menunjukkan sikap hipokrit mereka apabila mereka sendiri membenarkan kronisme dan nepotisme berlaku serta berleluasa dalam parti mereka, terutamanya oleh ketua mereka sendiri.

"Kalau benar BN lakukan kesilapan dan pembangkang tidak suka ia berlaku, maka pembangkang sendiri tidak seharusnya ikut kesilapan itu... jangan buat.

"Sepatutnya kepimpinan melalui teladan... mengapa perlu tuduh BN bermacam-macam sekiranya pembangkang sendiri mengamalkan apa yang dituduh itu," katanya. – Bernama, 15 Ogos, 2014.

JOMO: Jangan ada yang cuba menjalankan nepotisme dikalanagn pemimpin kita... Ini peluang kita untuk jadikan UMNO?BN terus berintegriti... Jangan main-main BAB ini... Biarlah PR Hancur disebabkan Nepotisme mahupun kronisme yang smeakin menggila... 

1 comment:

 1. Minta izin WM untuk iklan

  Ada sesiapa yg nak selamatkan tanah rezeb melayu??

  Kawasan Puchong, 4 ekar tanah pertanian yg dikelilingi projek perumahan, bersempadan dengan tanah perbadanan cyberjaya..urusan segera dengan pemilik tanah

  Tanpa broker....hanya runding terus ..buka harga 1 juta sahaja seekar (boleh runding) walapun orang lain jual 1.3juta ke 1.7 juta seekar..yg pelik macam mana cina boleh beli 2..3 bidang tanah di kawasan yg sama sedangkan tanah tersebut reserve melayu??!!

  Sangat menguntungkan untuk projek perumahan atau sebagai pelaburan masa depan ...hantar segera sms ke 013 2704567(anda akan dihubungi segera)..ayuh tolong saya selamatkan tanah melayu !!

  ReplyDelete