Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan untuk bacaan, berdasarkan pertimbangan Autor. #Berjuang

Wednesday, 21 May 2014

Dyana dan LKS Terkejut? Alumni MPP UiTM Mula Bersuara...

PENDIRIAN RASMI
PERSATUAN ALUMNI MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR UiTM (PIMPIN) BERHUBUNG KENYATAAN MENGENAI UiTM OLEH CALON PARTI DAP DI PILIHANRAYA KECIL PARLIMEN TELUK INTAN, PERAK

Persatuan Alumni Majlis Perwakilan Pelajar UiTM (PIMPIN) ingin melahirkan kekesalan di atas kenyataan calon Parti Demokratik Rakyat (DAP), pilihanraya kecil Parlimen Teluk Intan; Dyana Sofya Mohd Daud, 27 tahun, seorang graduan undang-undang dari UiTM mengenai alma maternya yang dinyatakannya melalui siri ceramah kempen PRK Teluk Intan.

Meletakkan UiTM sebagai pusat tumpuan dan isi kempen bagi kawasan Parlimen yang mempunyai lebih 60 ribu pengundi berdaftar telah menjadikan masyarakat keliru dengan hala tuju perjuangan yang cuba diketengahkan. Dalam satu nada, Dyana mengangkat semangat Perlembagaan tetapi dalam nada yang lain, meletakkan UiTM yang merupakan material kepada Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan pada neraca khayalan “ketidakadilan kaum” di Malaysia.

UiTM sebenarnya merupakan manifestasi kesatuan dan kefahaman total rakyat Malaysia terhadap kesuburan demokrasi di Malaysia. UiTM tidak akan wujud sekiranya quid pro quo tidak menjadi asas pembentukan dan simpulan tolak ansur rakyat yang diikat melalui Kontrak Sosial. Justeru, sebagai seorang warganegara yang baik, Dyana tidak perlu rasa bersalah sekiranya ada insan bukan Melayu/Bumiputera yang bertanya mengenai UiTM.

Malah, sebagai seorang graduan undang-undang yang telah ditempa kebijaksanaan oleh UiTM, terangkan sahaja dengan jelas dan yakin bahawa UiTM ini hanya dikhaskan untuk Melayu dan Bumiputera. Dyana tidak perlu menjadi graduan UiTM pun sekiranya perkara asas mengenai negara dan institusinya seperti ini hendak diterangkan kepada khalayak umum. Pokoknya, Dyana tahu, faham dan jelas tetapi masih mahu menjadikan UiTM sebagai lauk cakap-cakap di pentas politik parti pilihannya.

Menyentuh perkara lain yang dibangkitkan mengenai UiTM dengan parti pemerintah, Dyana sendiri sebenarnya faham dan sedar bahawa tidak ada afiliasi mahupun polisi menjadi ahli parti politik tertentu apabila menjadi mahasiswa UiTM. Mempertahankan institusi seperti UiTM bukan menjadi tugas parti pemerintah sahaja bahkan ia adalah amanah yang perlu dipikul oleh setiap organisasi politik yang ada. Sekiranya parti yang didukungi beliau tidak mampu melaksanakan amanah ini, jangan sesekali memperlekeh usaha dan tanggungjawab yang dikelek oleh parti politik yang sentiasa menjunjung tinggi aspirasi rakyat seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan.

Dalam soal lain yang membabitkan kemasukan golongan tertentu sahaja diterima masuk ke UiTM, Dyana menyerlahkan sisi semberono beliau dalam mengeluarkan kenyataan. Walau apa pun, kenyataan itu secara tidak langsung mengiktiraf peranan UiTM (yang dikenali sebagai ITM sebelum 1999) dalam memperkasa kedudukan ekonomi dan sosial masyarakat peribumi tanah bertuah ini. Oleh kerana kejayaan UiTM melahirkan profesional dan teknokrat Melayu yang dapat mengubah landskap sosial negara serta merapatkan jurang ekonomi masyarakat, maka para alumni yang telah mendapat manfaat tersebut meneruskan usaha dengan menghantar anak-anak mereka ke UiTM. Apakah Dyana bukan sebahagian daripada hasil kejayaan ini?

Walau bagaimanapun, kejayaan yang ada ini perlu terus disuburkan dan kini Program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) diperkenal sebagai ruang untuk membantu anak-anak Bumiputera yang memerlukan. Pelaksanaan program ini bukanlah untuk mengambil sebahagian kek kekayaan negara daripada sesiapa malah ia akan membesarkan lagi kek tersebut agar limpahannya turut dirasai oleh yang lain atas semangat persaudaraan Perlembagaan Persekutuan.

Untuk itu, terang lagi bersuluh, UiTM merupakan simbol aspirasi seluruh rakyat Malaysia yang berpegang pada keluhuran Perlembagaan dan juga titik di mana 1Malaysia bermula. Bagaimana kita hendak terangkan kepada generasi akan datang, di mana letaknya akar persefahaman rakyat Malaysia jika UiTM yang bersandar semangat Perlembagaan sudah lenyap diwakafkan?

Kalau bukan kerana nama UiTM, Dyana pada hari ini mungkin tidak diberi ruang istimewa di dalam lingkaran parti politik yang sememangnya tidak mesra UiTM dari dahulu lagi. Kalau bukan kerana nama UiTM, Dyana pada hari ini mungkin masih merangkak mencari-cari pintu di dalam kesempitan demokrasi parti yang tidak mungkin memberi sinaran politik kepada orang Melayu di dalamnya. Kalau bukan kerana nama UiTM, Dyana pada hari ini mungkin tenggelam dalam lipatan dinasti kekeluargaan parti yang bersungguh mewakafkan UiTM untuk tidak lagi diisi oleh generasi Rozi, Shahril, Mahanum, Hafeez atau pun Asrul.

Justeru, PIMPIN menegaskan bahawa perihal mengenai UiTM tidak seharusnya menjadi isu di dalam mana-mana pentas sekiranya semangat Perlembagaan Persekutuan dijunjung tinggi tanpa sebarang prejudis dan prasangka. Pemain-pemain politik seharusnya menggunakan pentas kempen sebagai medan memperkasa kefahaman mengenai Perlembagaan Persekutuan apatah lagi menyebarkan semangat perpaduan di kalangan masyarakat.

Gerak politik yang mengalunkan gendang kebencian serta mengelirukan sewajarnya ditolak. Semoga Dyana tidak lagi rasa bersalah untuk menerangkan dengan jelas dan yakin mengenai UiTM kepada sesiapa sahaja yang bertanya kepada beliau terutamanya kepada mentor- mentor di dalam parti yang diwakilinya.

UiTM Di Hatiku.

SAIFUL AZHAR SHAHARUN Presiden
Shah Alam, Selangor
21 Mei 2014
21 Rejab 1435 Hijrah

Jomo: Habislah Dyana...

posted from Bloggeroid

7 comments:

 1. Apakah mak bapak Dyana sengaja nak menyakitkan hati orang Melayu atau mereka ini terlalu mengagungkan Kit Siang sebagai orang yang paling berjasa untuk orang Malayu di negara ini. Adakah kerana ia dibayar gaji yang tinggi dan mak bapak ini dapat tempias dari habuan tersebut.

  Dyana memnpersoalkan tentang kesamarataan. Kenapa tidak persoalkan dalam 10 orang kaya dalam negara, berapakah dari bangsa Melayu. Berapa banyak bangunan pencakar langit dan gedung-gedung mega dipunyai oleh orang Melayu. Berapa ribu taman perumahan yang dimajukan oleh orang Melayu. Selain dari pekerja sektor awam berapa juta pula bukan Melayu yang berkerja di sektor swasta yang memperolehi pendapatan RM 10,000.00 keatas termasuk awak sendiri.

  Inilah yang hendak ditutup oleh Kit Siang. Inilah kepala segala rasis.

  ITM/UiTM pasti kami pertahankan hingga ketitisan darah yang terakhir. Belajarlah dari orang lama yang masih merasai gerak nadi Pusat Pengajian Tinggi yang ulung untuk Melayu dan Pribumi negara ini.

  Lap hingus tu hingga kering jangan hanya pedap-pedap dengan tisu

  ReplyDelete
 2. Ayuhh... Wahai bekas pelajar UiTM di teluk Intan , Gunakan kuasamu untuk menolak calon " kacang lupakan kulit ini " ... mari kita sedarkan Saudara mara, rakan2 dan jiran2 mengenai perkara ini .. Tolak Dyana tolak DAP, InsyaAllah negara selamat...

  ReplyDelete
 3. calon DAP yang jelas songsang pemikirannya dan hilang jati diri melayu..anti hudud..anti uitm..

  ReplyDelete
 4. Perempuan ini symbol kelemahan jiwa orang Melayu. Saya sungguh tersinggung dan malu apatah lagi di hari penamaan calon rasa macam tak percaya, seorang perempuan Melayu diiringi Lim Kit Siang yang kita tahu ANTI MELAYU sampai ke urut terakhir tuanya itu, dan sebelah pihak lagi orang2 tua Melayu. Rasanya macam tak tahu di mana nak taruk muka! Biadap sekali kurang ajar dia. Kalau anak saya, saya terajangkan saja!

  ReplyDelete
 5. perempuan nama dyana sofya kena tanya mak kamu dulu sebelum bukak mulut kempen. ini tanya kitsiangmalam yg memang benci melayu. tanya la mak kamu kenapa itm@uitm wujud & knp mak bapak kamu antar belajo kt situ. baru betul....

  ReplyDelete
 6. Kecewa ada junior Uitm yang sudah terpesong jiwa melayu nya dan lantang menentang perlaksaan undang-undang Islam di bumi Tanah Melayu.

  ReplyDelete
 7. ayuh bangkit pelajar dan bekas pelajar uitm bersuara demi hak kamu !

  ReplyDelete