Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Saturday, 19 January 2013

MAKHLUK Dapat TANAH! Mana Lari Dua Cina DAP...?



Ya... Isu yang melibatkan dua orang kanan DAP yang mendapat tanah hampir seluars Putrajaya di kelantan kononnya sebagai hadiah daripada Nik Aziz Nik Mat...

Persoalannya, dua orang kanan DAP ini masih belum mebuat apa-apa maklumbalas apabila RAKYAT meminta penjelasan daripada mereka kenapa dengan begitu senang mereka mendapat Tanah Seluas itu...

Nampak seperti ada sesuatu yang berlaku semasa proses mendapatkan TANAH ini... Pemilikan tanah bukanlah proses yang mudah kerana ia melibatkan banyak proses... namun, jika dilihat dalam kes ini seperti ada yang tidak kena dalam isu PEMBAJAKAN dan PEMILIKAN Tanah oleh MAKHLUK yang terlibat...

Orang Luar Kelantan begitu mudah mendapat Tanah di negeri Kelantan...? Wow! Ini sudah baik...

Ya... Mungkin Pencacai Pakatan terutamanya PAS akan menjawab Tanah Hak Allah semua orang Boleh dapat sepertimana mereka mencanangkan mengenai isu air di Selangor... tapi, masalahnya kenapa rakyat yang lain tidak mendapat keistimewaan yang sama sepertimana cina DAP tu peroleh..? baca di sini

JOMO kata: Jangan kelirukan Rakyat.... mohon penjelasan!

UMNO/BN Sepanggar SEDIA GEMPUR!!! cc @NajibRazak @cmmusaaman @DatukJumat



Masa kian hampir... Perjuangan menuntutn kepada pengorbanan... Itulah semangat yang sudah tertanam dihati sanubari jentera UMNO/BN Sepanggar bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke13 akan datang...

Terkini! Jelajah Pusat Daerah Mengundi kini sedang rancak diadakan di parlimen Sepanggar... Semangat untuk mempertahankan kemenangan Barisan Nasional pada PRU12 yang lepas dalam masa yang sama berjuang mengambil semula kerusi yang dibawa keluar dari BN oleh SAPP semakin bersemarak dikalangan jentera parti...

Ketua Bahagian selaku pengerusi BN Sepanggar Datuk Jumat Hj Idris sudah tentu telah mencorakkan stratwgi yang cukup ampuh bagi menghadapi sesiapa sahaja lawan BN di parlimen Sepanggar... Jelajah ke 23 PDM diseluruh sepanggar juga telah menunjukkan bahawa jentera yang hadir telah mmmberikan komitmen untuk bekerja habis-habisan demi kemenangan parti...

Siang tadi Datuk KB telah turun padang bertemu dengan PDM bangka-bangka di Dewan Kg Numbak Sepanggar... Kerja-kerja awal telah berjalan... Jentera yang hadirbhanya menunggu lampu hijau dari Perdana Menteri yakni tarikh Pilihanraya yang sebenar... Turut hadir tim.ketua Bahagian, S/U Bahagian dan ajk Bahagian... Kesemya yabg hadir memberikan respin yang baik dan dalam keadaan mood bersedia untuk menghadapi pilihanraya...

selanjutnya baca sumber

TERUSKAN PERJUANGAN UMNO/BN SEPANGGAR!!!

@Zahid_Hamidi @51st General Meeting Malaysia and Thailand

@India: Perogol Ghairah Wanita Berseluar Jeans...?




New Delhi: Demi mencegah tindakaan perkosaan yang tengah marak di India, sebuah desa menerapkan larangan mengenakan t-shirt dan selua jeans bagi wanita. Larangan ini ditentang oleh remaja perempuan, sementara orangtua seratus peratus menyokong.

Diberitakan Daily Mail, larangan tersebut dikuatkusakan di desa Khedar, wilayah Hisar di sebelah barat laut India minggu ini. Selain dilarang memakai jeans dan t-shirt, pemuda juga dilarang berpesta yang menampilkan DJ dan minuman beralkohol. Jika dilanggar, akan didenda hingga 11,000 rupee atau kira-kira RM700. 

Pemimpin desa itu mengatakan, larangan ini diterapkan demi mencegah aksi kekerasan dan perkosaan terhadap wanita.”Kami memutuskan melarang alkohol yang menjadi pemicu perkosaan. Kami juga melarang jeans dan t-shirt bagi wanita kerana pakaian itu tidak wajar,” kata kepala desa Khedar, Sarpanch Shamser Singh, kepada Times of India.

Peraturan baru ini mendapatkan penentangan dari pemuda dan pemudi desa, walaupun ramai mengaku senang ada larangan tersebut. “Keputusan ini sangat bagus dan mencegah pelecehan terhadap wanita. Pakaian yang buruk adalah penyebab utama perkosaan,” kata seorang sepuh, Shanti Devi. Isu perkosaan tengah menimbulkan ketegangan di India.

Seorang mahasiswi di India terkorban di hospital Singapura setelah menjalani perawatan atas luka-luka yang dialaminya. Bersama teman lelakinya, wanita itu diperkosa dan disiksa beramai-ramai di dalam bas dan dilemparkan ke luar. Kes ini memicu demonstrasi besar di India terhadap lemahnya keadilan dan buruknya pelayanan polis. Seorang polis terkorban dalam demonstrasi yang berlangsung ricuh di New Delhi. sumber

-admin-

PERINGATAN JUGA UNTUK GADIS-GADIS DI MALAYSIA... HATI-HATI!!!

PANAS!!! Siapa Perempuan Ini...?


Wanita MAMAK...?

Siapa Dia ni...? 

baca di sini

Friday, 18 January 2013

PANAS! Azmin PKR Tak 'SETUJU' Keputusan Majlis Syura PAS...




AIDCNews – 17/01/13 – Meskipun Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menganggap isu kalimah ALLAH telah selesai selepas Majlis Syura Ulama parti itu memutuskan kalimah itu tidak lagi boleh digunakan bukan Islam, namun kenyataan terbaru Mohamed Azmin Ali membangkitkan semula polemik tersebut.

Azmin, Timbalan Presiden Pkr berkata dalam sidang media di ibu pejabat PKR hari ini bahawa keputusan Majlis Syura Pas, 13 Januari tidak mengubah keputusan Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat 8 Jan, kerana kedua-dua keputusan itu mewakili entiti yang berbeza.

Keputusan Majlis Syura hanya untuk ahli-ahli Pas sahaja, manakala keputusan Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat melibatkan kesepakatan bersama Pas, Dap dan Pkr.

“Kami menghormati pandangan Majlis Syura. Kita tidak boleh menghalang sesiapa untuk bercakap dan kita mempertahankan hak demokratik setiap individu.

“Tetapi keputusan Majlis Syura hanya terpakai untuk ahli-ahlinya (sahaja),” katanya seperti dilaporkan FMT.

Azmi menegaskan kenyataan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden PAS pada 8 Januari mengulangi kesepakatan bersama yang pernah dicapai oleh Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat pada 4 Januari 2010 iaitu membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah .

“Isu Allah telah selesai dan tidak pernah berubah. Baru-baru ini, Presiden PAS mengesahkan kedudukan PAS dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat pada 8 Jan, dan ia adalah sama seperti pada tahun 2010.

“Kami terikat dengan dasar-dasar Pakatan Rakyat yang telah dibincangkan semasa mesyuarat. Dan kerana terikat kepada dasar-dasar itu, kami akan berpegang kepada keputusan itu. Majlis Syura (PAS) tidak berkaitan dengannya, ” tegasnya.

Kenyataan terbaru Azmin yang dianggap mewakili kenyataan Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu bercanggah dengan kenyataan Dewan Ulama PAS.

Naib Ketua Dewan Ulama, Datuk Mahfodz Mohamed seperti dilaporkan FMT berkata kenyataan Hadi pada 8 Jan tidak bercanggah dengan keputusan Majlis Syura Pas pada 13 Jan.

“Tidak ada pencanggahan langsung, sebalik menegas atau memperkasakan lagi keputusan yang pernah dibuat dua tahun lalu.

“Keputusan yang diumumkan oleh (Datuk) Abdul Hadi sama dengan Majlis Syura…” katanya.

Mahfodz, Pesuruhjaya PAS Johor menegaskan keputusan Majlis Syura tidak membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah dibuat secara sebulat suara.

“Malah Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Presiden PAS) yang hadir dalam mesyuarat itu turut menyokong.

“Majlis Syura mempunyai 15 orang tetapi tiga tidak datang. Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat mempengerusikan mesyuarat yang turut dihadiri timbalannya Datuk Haron Din.

“Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib hadir, begitu juga ahli yang lain,” katanya lagi. sumber

-admin-

Sebenarnya @NajibRazak Berjaya Satukan Malaysia tapi Bukan...


Imej Terbaru Penyanyi Isabella Buat penulis Isabella RISAU...?


Imej beliau seperti ini tidak menghalang beliau untuk berhibur...

Yang penting kena jaga adab-adab islam...

Bukannya bila dah berpakaian sebegini habis semua orang 'DIA' kata tak betul...

masy'Allah...

Wan Azizah Sentuh bukan MUHRIM Cai-Cai PAS Diam...?


Wanita ini sentiasa BUSY kononnya menolong suaminya dalam pentas politik... Harapan untuk melihat suaminya menjadi Perdana Menteri dahulu tidak kesampaian, maka ditubuhkan Parti ADIL yang akhirnya dimonopoli oleh keluarga mereka sendiri...

Hairan... Bertudung tetapi membuka KEAIBANNYA sendiri kepada orang lain... Mendukacitakan orang PAS yang sebelum ini menghentam Datin Seri ROSMAH dan pemimpin WANITA UMNO tidak pula Hentam Kak Wan ni...???

kupasan lain ada di MalaysianInstinct

Thursday, 17 January 2013

INGAT!!! Kalimah ALLAH Kalimah Agung... Jangan Main-Main @anwaribrahim

Wow!! Boleh Menangis Nik Aziz Tengo Banner ni...


Pandai cakap, buatnya...?

Pandai janji, laksananya...?

Pandai pengaruh, tanggungjawabnya...?

READY TOLAK PAKATAN HARAM PRU13...

PANAS!!! Gadis Mengaku berzina Di Hukum 'SEBATAN'...


Seorang Gadis Mengaku Berzina Mahu Dihukum Sebat - Mahkamah Maldives memberikan hukuman rotan di depan orang awam terhadap seorang gadis berusia 16 tahun yang mengaku melakukan hubungan seks sebelum nikah.

Hukuman ini dijatuhkan setelah keluarga gadis yang tidak disebutkan namanya tersebut melaporkan ke mahkamah dan si gadis itu mengaku melakukan hubungan seks dengan kekasihnya, lelaki berusia 29 tahun. Hukum syariat Islam di Maldives melarang gadis berusia 13 hingga 18 tahun untuk melakukan hubungan seks tanpa nikah.

Menurut undang-undang di Maldives, seseorang yang melakukan penzinaan dihukum dengan 30 kali sebatan.

Namun, meskipun si gadis menerima hukuman sebat, manakala lelaki itu pula dijatuhi hukuman penjara 10 tahun.

Seorang pegawai mahkamah menyatakan gadis tersebut boleh menolak hukuman rotan dan untuk Sebaliknya, ia akan dikenakan penjara selama 8 bulan. Namun, pada usia 18 tahun, ia tetap akan dikenakan hukuman rotan.

“Dalam banyak kes, tertuduh memilih untuk menerima hukuman sebat sebagai sebahagian dari penebusan dosa,” kata pegawai yang enggan disebutkan namanya.

Di Maldives, hukuman sebat yang biasanya dilaksanakan dengan menggunakan tongkat, dilakukan atas arahan ketua kampung yang juga bertindak sebagai hakim tempatan.

Polis menyatakan, setelah mendengar laporan dari keluarga perempuan, mereka mula melakukan siasatan terhadap kes ini.

“Kami meneruskan penemuan di lapangan di khalayak umum. Lelaki itu dituduh melakukan hubungan seks dengan perempuan di bawah umur,” kata jurucakap polis, Hassan Haneef.

Kegunaan hukuman sebat ini selalu mendapat bantahan dari para persatuan hak asasi manusia di Asia. Suhas Chakma, pengarah Asian Centre for Human Rights menyebutkan, hukuman ini menggambarkan kerajaan ingin mendapat sokongan dari kelompok Islam yang melaksanakan hukum syariat Islam, kerana pemerintah Maldives saat ini harus menghadapi ancaman serius dari pihak pembangkang.

“Hal ini boleh digunakan oleh kerajaan sebagai alasan bahawa mereka komited dengan Islam,” katanya.
Sementara itu, belum ada ulasan dari kerajaan Maldives atas kes ini, termasuk komentar dari parti konservatif, Adhaalath yang menyokong pelaksanaan syariat Islam.

Februari lalu, presiden terpilih pertama Maldives melalui pemilihan umum. Mohammed Nasheed yang berpendidikan barat berundur dari jawatannya. Ia mengatakan dirinya didesak berundur oleh parti-parti Islam, polis dan tentera Maldives.

Maldives adalah kepulauan dengan 1,200 pulau yang terkenal kerana mempunyai pusat peranginan mewah. Identiti etnik Maldives merupakan perpaduan dari budaya yang mencerminkan masyarakat yang menetap di pulau-pulau itu, yang mungkin berasal dari India selatan dan Sri Lanka.

Menurut CIA Factbook, sebuah bancian pada Julai 2011 menyebutkan jumlah penduduknya mencapai angka 394.999. Islam adalah agama rasmi negara dengan hampir 100 peratus penduduknya adalah Muslim yang patuh pada syariat Islam. sumber

-admin-

Wednesday, 16 January 2013

HKR112!!! Saksikan Ronnie Liew 'DiPERBODOHKAN'...

Sorrylah Kalau Media Pembangkang Nak Pick Up VIDEO ni...
-admin-

PANAS!!! Pengarah 'SUNDAL' Ajak Artis Baru ZINA...?


MASYA'ALLAH...

Satu lagi berita yang mengemparkan industri hiburan tanah air menghiasi muka depan akhbar Kosmo! hari ini (beberapa hari lepas). Laporan menyebut, seorang artis baharu, Zeehan Husin mendedahkan budaya kotor dunia seni tanah air masih berlak apabila dia dikejutkan dengan permintaan seorang pengarah terkenal untuk menjadi peneman tidur semata-mata bagi mendapatkan watak utama dalam drama arahannya...

Zeehan, 30, yang pernah muncul dalam drama bersiri seperti Pesona Sukma, Nur Kasih, Aku Tak Gila, Lela Manja dan Wanita Coklat itu bagaimanapun menolak permintaan tersebut...

“Saya masih waras. Hingga kini saya tidak lagi ditawarkan berlakon oleh pegarah itu,”katanya yang mendakwa, ada artis baharu lain yang dipercayai telah menjadi mangsa pengarah tersebut... sumber

-admin-

TOLAK MAKSIAT DALAM HIBURAN!!!

Tuesday, 15 January 2013

Abang Non Marah Nik Aziz! Kebencian Mula Semasa Beliau Dalam UMNO...


Sedar atau tidak, sebenarnya permainan politik Anwar Ibrahim dan konco-konconya cukup licik... Apa yang beliau telah alakukan kepada Parti UMNO dahulu akan terus dikenang,...

Hari ini seperti permainan politik dahulu, beliau menggunakan sepenuhnya PAS dan DAP melalui PKR atas nama keadilan kononnya...

Hakikatnya Anwar sebenarnya tersepit dengan permainan tersebut... Yang Pastikan, dalam keadaan BN cukup matang dengan strategi Pilihanraya, Anwar akan tersungkur dengan permainan politik ciptaannya sendiri...

MUST READ!!! DAP AGENDA OF CHRISTIANIZATION...?



As DAP work hard to stress that Malaysia is a Secular State,their real agenda gets clearer where they want to abolish Islam clause as the official religion in this country as stated in the constitution.This means, the focus which is given to Islam in terms of preaching, dissemination as well as infrastructure and development might be swept away.Automatically,other religion would get the same rights as Islam and cases regarding murtad can no longer be controlled.There are still a lot of Malays out there can be easily influenced with claims saying that it is just UMNO's propaganda.Most of them refuse to accept the fact that 'religion' is part of DAP's main agenda because they think that the Chinese are not too extreme when it comes to religion....

Most of them don't even practice the teachings of their religion such as saying their prayers. Besides that, Malaysians still think that most Chinese are Buddhists.Thus,many doubt that DAP has anything to do with the murtad cases which is led by the Christians.Fact is,the number of Chinese and Indians who chooses Christianity as their religion is increasing in Malaysia. Whatever their reasons may be, either they choose to be Christians because they really believe in its teachings, or just for the sake of escapism from their kasta issue or just as a symbol of status thanks to the Western influence, is not important for us to look upon....

Unlike Islam where it does not segregate any race, Christians often show us color differences (among Chinese and Indians) just like how the blacks and whites in the West would go to different churches because they feel awkward to be in the same church. However, the Chinese rarely announce their religion but the society often think that any Chinese which uses Western names are most probably Christians. Considering that DAP's highest leader's name does not have any Western influence in it, doubt among society regarding their involvement in murtad cases is understandable....

 Perhaps that is why most Chinese bloggers like to push DAP leaders to announce their religion. The terms made by these bloggers include, DAP top leadership should use Chinese names even if they are Christians to ensure that they would still get support from orthodox Chinese. By doing so, they would also be able to hide their Christianity agenda from rakyat. DAP's Christian agenda, has been exposed, with the centre in Subang Jaya. These 'preachers' or con artists run their operation by providing 'contributiuons' before getting their targets to head to church. Few of their victims which has turn murtad, revealed how they were helped until they felt like they owe it to the church people, which then led them to convert themselves to become a Christian. This group operates in a very organized way with funds channeled from a good administrative center. By calling themselves as Evangelist, it shows that they are Protestants, the sect which went through a lot of reform and comes with different versions, different than Catholics where they acknowledges the highest degree of the Pope, or the orthodox sect which is a lot closer to the original Christians. One of the reports from website, AsiaOne Singapore in June 27, 2012, revealed how a few dubious financial transactions involving church in Kuala Lumpur like what was reported by the country's Welfare Commission :

1. Donations worth S$2.1 million for the 'Crossover Project' to get people to convert to Christianity - was transfered from the US to City Harvest Church in Subang Jaya, from December 2007 to May 2010.

2. This donation is then transferred to various accounts for the same project. From April 2007 to March 2010, about S$600,000 and USD3 million was used for expenses for Mr. Kong Hee and his wife, Ho Yeow Sun which was unknown by most church members.

3. Donations for the funding of a church development project worth S$600,000 was transferred to various accounts for the same project.

DAP has been proven to be one of the important members in covering evangelists in Subang Jaya.DAP leaders, such as Hannah Yeoh was exposed that she contributed fund from her constituency to a few Christian organizations such as RM3,000 – Kingdom Christian Fellowship Bhd in October 13, 2011, RM2,500 – Subang Jaya Assembly of God in May 12, 2011, RM5,000 – Evangelical Free Church Gospel Centre in January 17, 2012 and RM5,000 - Subang Jaya Pastors Fellowship Centre in 2010...

 When the first murtad case came about, Datuk Dr. Hasan Ali and Nasharuddin Mat Isa were one of the few who expressed their worry over the operations ran by the church in Subang Jaya. DAP leaders then swiftly defended the church. Not long after that, we saw how Hasan Ali was sacked from PAS and how Nasharuddin's popularity went down. A few other expose made by a few blogs regarding the pledge made by DAP in an event which was attended by a few Christian leaders in this region, to turn Malaysia into a Christian State. The pledge is consistent with Lim Guan Eng's stand during his Christmas speech which wants to continue the fight to use kalimah Allah in the Bible. This means, this is not just Muslim UMNO being paranoid. Instead, it is the truth that even non-Muslim bloggers could sense it. The only thing which cannot be accepted is when Muslims in PAS support this matter. With PAS's help, it seems that DAP's Christianization agenda might just be successful.- source

-admin-

Ingat!!! 4 Perkara Kena Elak Semasa Bertudung...


Umum mengetahui akan kewajipan menutup aurat bagi seorang wanita islam. Namun tidak ramai yang begitu mengikuti tatatertib dalam bertudung. Ada yang berhijab terlampau mengikut fashion sehinggakan etika menutup aurat itu sendiri tidak terjaga.

Berikut merupakan 3 perkara wanita islam kena sentiasa awasi ketika ingin mengenakan tudung :

Rambuat Yang Terkeluar

Seringkali mereka yang bertudung ,terutama mereka yang berambut panjang, rambut mereka akan keluar sedikit ketika bertudung., sama ada di bahagian dahi, telinga ataupun belakang.

Ini berlaku kerana anda mengenakan inner yang salah, ataupun cara mengikat rambut yang tidak begitu kemas.

Penyelesaian : Ikat rambut anda dengan tidak begitu ketat dan tidak pula terlalu longgar. Dan jangan pula ikat rambut anda secara tinggi kerana bila bertudung ia akan membentuk bonggol dan ia dilarang sama sekali dalam islam.

Untuk inner tudung pula, gunakan inner tudung yang elastik di bahagian wajah. Dengan cara ini rambut tidak akan terkeluar daripada tudung.

Tudung Transparent & Gaya Mickey Mouse

Tudung mickey ? ini mungkin anda jarang dengar . Pakai tudung tapi terlalu jarang, sehingga nampak telinga dan leher . Gaya ini sangat tidak memenuhi kehendak islam kerana masih dikira aurat kerana nampak di dalamnya.

 Penyelesaian : Pilih tudung yang tebal, tidak jarang. Pilih yang tebal tapi selesa,mungkin sedikit mahal namun ia jauh lebih baik dari tudung yang sangat jarang.

Untuk tudung segi empat,boleh pakai inner yang memanjang ke leher atau dilipat menjadi segi tiga

Tudung Tidak Menutup Dada

Harus diingat lelaki matanya sangat liar. Ramai dalam kalangan wanita yang masih bertudung kecil walaupun mempunyai ukuran dada yang besar. Perkara ini sudah tentu boleh menimbulkan fitnah dan bahaya kepada wanita itu sendiri.

Penyelesaian : Gunakan tudung yang sedikit labuh. Mungkin di awal anda tidak terbiasa dengan tudung yang sedikit besar tapi lama kelamaan InsyaAllah anda boleh biasakan diri

Bertudung Tapi Pakai Legging/Seluar Terlalu Ketat

Terus terang sis katakan,wanita yang bertudung tapi memakai legging sangat buruk. Bukan sahaja buruk dari segi akhlak malah penampilan itu sendiri.

Jangan cemari imej islam dengan berpakaian begitu. Pakailah seluar atau kain yang mana ia tidak membaluti kaki anda semua. -sumber

-admin-

[VIDEO] : Termasuklah @Abby_Abadi112 Yang Cari...? - Dato Alwi Che Ahmad Dedah Rahsia Abby? #TukarKelantan

Tonton dan Hayati...

Monday, 14 January 2013

Apabila Mustafa Kamal Bersuara... Piere Senyap...?


Berfikirlah sebelum bertindak...

Semua orang mahu berubah kearah yang lebih baik...

Sebagai contoh Mustafa Kamal yang dikenali sebagai Pelakon hebat kini dalam usaha mendalami ilmu agama demi kebaikan diri dan masyarakat...

 
Perumpamaan: jadilah kita seperti padi, semakin masak semakin tunduk... jangan jadi seperti lalang semakin tinggi semakin dia mendongak ke langit...

AKHIRNYA!!! Majlis Syura LAWAN Anwar isu kalimah Allah...



KUALA LUMPUR: Majlis Syura Ulama PAS memutuskan kalimah Allah tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa di dunia kerana ia tidak menepati kehendak sebenar kalimah ini.

"Tindakan menterjemahkan kalimah 'God' atau 'Lord' dari mana-mana kitab agama bukan Islam kepada perkataan Allah tidak dibenarkan kerana ia salah dari segi makna dan tidak menepati kehedak sebenar," kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Timbalannya, Datuk Dr Haron Din dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan pada malam Ahad.

Beliau menegaskan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan bagi penganut bukan Islam boleh membawa kepada kekeliruan yang nyata justeru tindakan tersebut perlulah ditegah.

"Kalimah Allah adalah kalimah khusus yang Allah menamakan diri-Nya.

"Kalimah itu tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa di dunia kerana tidak menepati kehendak sebenar kalimah tersebut.

"Demikian juga tidak boleh kalimah asing hendak diterjemahkan kepada kalimah Allah," menurut kenyataan itu lagi.

Bagaimanapun, Nik Aziz dan Haron Din sepakat menegaskan kalimah Allah adalah alami kerana Allah Tuhan sekalian alam dan sesiapa pun boleh menyebut kalimah Allah seperti mana orang Arab jahiliah yang bukan Islam menyebutnya.

"Allah adalah kalimah suci yang merujuk kepada Tuhan Yang diimani oleh umat Islam, iaitu Allah Yang Esa, tunggal tidak beranak dan tidak diperanakkan," katanya.

Artikel penuh baca di sini

Mesti Baca!!! Isu Kalimah ALLAH : Orang ABIM Tak Sebulu dengan Anwar...?



Satu Penyataan Keprihatinan Oleh Dato' Dr Siddiq Fadzil (Presiden, Wadah Pencerdasan Umat Malaysia)


Selama berabad-abad negara Malaysia (dan sebelumnya Tanah Melayu) yang terbentuk daripada gabungan Negeri-Negeri Melayu (Malay States) ini dirujuk sebagai model negara berbilang kaum dan agama yang rukun, harmonis dan penuh tolerasi. Kejayaan mencipta kerukunan hidup antara agama adalah suatu prestasi ketamadunan dan kemanusiaan yang tidak ternilai. Faktor kunci kejayaan ini tidak lain adalah sikap ramah bangsa Melayu-Muslim yang menjadi golongan majoriti dan sekaligus “tuan rumah”. Keramahan luar biasa yang memang menjadi watak bangsa inilah yang memungkinkan penganut pelbagai agama (Kristian, Hindu, Buddha dan lain-lain) di negara ini menikmati kebebasan dan keselesaan mengamalkan agama masing-masing tanpa gangguan.


Selama ini kerukunan hidup sedemikian itu dapat dipertahankan kerana adanya sikap menghargai keramahan (Melayu-Muslim) tersebut, di samping adanya rasa hormat terhadap kedudukan istimewa agama Islam sebagai agama Persekutuan, juga kerana adanya kesedaran terhadap realiti kesejarahan dan kebudayaan negara ini. Memang dalam sejarahnya Negeri-Negeri Melayu adalah bahagian daripada warga rumpun besar Dar al-Islam. Kesedaran tentang hakikat-hakikat inilah yang melatari keharmonian hubungan antara kaum dan agama selama ini. Justeru, kesedaran tersebutlah yang membentuk sikap saling memahami dan menghormati batas dan sempadan daerah keagamaan masing-masing. Kaum bukan Muslim umumnya cukup memahami daerah sensitiviti masyarakat Melayu-Muslim, dan demikian pula sebaliknya. Kerana itu hal-hal yang berkaitan dengan kedudukan Melayu dan Islam biasanya tidak diusik atau diganggu.

Ketegangan di sekitar isu pemakaian kalimat Allah ketika ini adalah akibat kegagalan menghayati tradisi menjaga sensitiviti umat Melayu-Islam. Mereka yang berkeras mahu menggunakan kalimat Allah dalam konteks agama Katolik bukan tidak tahu tentang keberatan umat Islam terhadap tuntutan mereka. Sikap tersebut tidak lain adalah gejala hilangnya kepedulian terhadap perasaan dan pendirian orang lain. Seharusnya mereka berusaha untuk cuba memahami keberatan umat Melayu-Muslim terhadap pemakaian nama Allah dalam konteks agama selain Islam.

Bagi umat Islam Allah adalah di atas segala-gala. Demikianlah hakikatnya, Allah selamanya merupakan ultimate concern bagi kaum Muslimin. Syahadat pertama keislaman mereka adalah kesaksian tentang hakikat ketiadaan tuhan selain Allah (Yang Maha Esa). Hanya Dia yang bernama Allah, nama yang dipilih sendiri oleh Allah khusus untuk diri-Nya, tidak siapa pun boleh memakainya selain Allah sendiri. Ia adalah al-Ism al-A`zam, Nama Agung bagi Dhat yang wajib al-wujud. Ia adalah nama yang merujuk Dhat yang meliputi seluruh sifat ketuhanan.


Sebagai nama khusus-Nya, ia berbeza daripada nama-nama-Nya yang lain seperti al-Qadir, al-`Alim, al-Rahim yang boleh dipakai oleh yang lain-lain. Kerana kekhususannya itu jugalah nama-nama-Nya yang lain itu dinisbahkan kepada nama Allah lalu disebut asma’u ‘Llah (nama-nama Allah). Al-Sabur, al-Shakur, al-Qadir misalnya disebut sebagai nama-nama Allah, tetapi tidak boleh disebut sebaliknya, Allah adalah nama al-Shakur atau al-Sabur. Demikianlah hakikat kalimat Allah sebagai nama khas (`alam) yang tidak dipakai untuk selain-Nya.

Allah bukan nama am yang siapa sahaja boleh memakainya, dan bukan juga kata umum tanpa makna dan definisi tertentu sehingga siapa sahaja boleh memaknainya. Andainya kalimat Allah dimaknai lain daripada makna dan definisi hakikinya, jelas akan menimbulkan kekacauan semantik yang serius. Bagi umat Melayu-Muslim sejak mula kalimat Allah sudah sedia terpadu dengan definisi yang mantap dan muktamad, definisi yang diungkapkan oleh Allah sendiri dalam surah al-Ikhlas, “Katakanlah: Dia-lah Allah, Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan. Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia.”.


Penurunan surah tersebut dilatari peristiwa kedatangan sekumpulan orang Yahudi meminta Nabi s.`a.w. memberikan pemerian tentang Tuhannya. Kerana itu surah ini bermula dengan kata Qul (Katakan) yang kemudian diikuti dengan ayat-ayat yang mengandungi rumusan definisi tentang Allah. Ternyata Allah adalah nama yang menyebatikan makna tauhidik, nama yang menolak syirik, dan sekaligus nama yang menafikan faham trinity (Tidak beranak dan tidak diperanakkan). Kerana itu surah ini disebut juga dengan nama Suratu ‘t-Tawhid. Memang ia adalah surah yang merumuskan faham tauhid yang semurni dan semutlaknya. Ayat-ayat dalam surah ini juga dengan jelas mengungkapkan makna bahawa Allah adalah “…a Personality”, bukan sekadar suatu konsep falsafi yang abstrak.

Selanjutnya baca di sini

WUJUD Undang-Undang Lindungi Kalimah Allah! - Ust Harun Din



SHAH ALAM: Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din mahu undang-undang diperkenalkan supaya penggunaan kalimah Allah hanya untuk Muslim dan tidak boleh digunakan dalam kitab agama bukan Islam.

"Saya nak menyarankan perlu ada protection (perlindungan) kalimah Allah itu melalui kekuatan undang-undang,” kata beliau pada satu kuliah di Masjid Negeri Shah Alam malam tadi.

"Pihak berkuasa agama daripada atas sampai ke bawah harus buat satu peraturan yang jelas (bahawa) Allah adalah eksklusif untuk orang Islam dan tidak boleh mana-mana orang (bukan Islam) menggunakan nama Allah dalam kitab agama mereka,” tegas beliau.Cadangan pemimpin tertinggi PAS itu dilontar dua hari selepas PKR menolak pendirian Majlis Syura PAS bahawa kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam Bible versi Bahasa Melayu.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menegaskan partinya hanya menerima perakuan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa bukan Muslim boleh menggunakan kalimah itu.Perakuan Hadi itu diangkat sebagai pendirian rasmi Pakatan Rakyat susulan desakan DAP mahukan kalimah Allah dibenarkan dalam Bible Bahasa Melayu yang digunakan di Semenanjung.Tuntutan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng itu ditegur oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang bertitah bahawa kalimah Allah hanya untuk penganut Islam.

Haron tidak mengulas bantahan PKR atau Pakatan terhadap ketetapan Majlis Syura yang dianggotai beliau, namun berkata "orang yang menyetujui Allah yang Maha Suci diterjemahkan kepada Allah yang berbilang-bilang adalah syirik.”PAS tidak menolak hak bukan Islam menggunakan kalimah Allah dalam pertuturan namun bukan sebagai terjemahan daripada perkataan 'God' dalam mana-mana kitab bukan Islam."Kalau mereka sekadar mahu menyebut Allah sahaja yang menjadikan langit dan bumi, yang disembah oleh orang Islam, itu betul tetapi dengan mengatakan 'God' itu Allah adalah tidak benar,” tegas beliau."Umat Islam wajib menjaga iman dan agama mereka. Jaga iman jangan sampai tercemar dengan kesyirikkan dengan Allah,” ujarnya.

Menjaga agama dengan memelihara titah perintah Allah. Dengan itulah Islam terjaga,  nama Allah akan terpelihara,” kata Haron.Haron kemudian mengupas rasional disebalik keputusan Majlis Syura Ahad lalu.

 "Allah yang pilih nama dia, Allah Yang Esa, 'Yang Satu' maka namanya pun satu, dia tidak macam perkataan God. Ada Gods, satu Tuhan, dua Tuhan, lima Tuhan."Dan God ini pula ada Goddess, iaitu Tuhan betina itu memang sesuai kerana mereka (penganut bukan Islam) berpegang dengan Tuhan yang banyak,” jelas beliau."Allah tidak beranak, Allah tidak ada anak, Allah tidak diperanakkan, Allah tidak ada bapa dan tidak ada ibu...tidak mungkin Allah itu ada kumpulan atau pasangan,” katanya."Allah dalam Islam itu selama-lamanya, dulu, sekarang dan selama-lamanya satu, dan Allah ini tidak boleh diterjemahkan kepada mana-mana bahasa,” tambah beliau.Haron menegaskan bahawa konsep yang dipegang oleh agama-agama lain tentang Tuhan amat berbeza dengan konsep Allah yang diiman oleh orang Islam."Kalau orang Islam, Tuhan itu selama-lamanya Esa sedangkan dalam agama Hindu bila sebut Tuhan amat ramai Tuhan mereka.

“Tuhan dalam Kristian ialah Triniti iaitu tiga dalam satu dan satu dalam tiga iaitu bukan ada satu Tuhan, sekurang-kurangnya ada tiga,” kata beliau."Jika God yang mereka (orang bukan Islam) faham begitu diterjemahkan kepada Allah orang Islam pun rosak, mereka orang Kristian pun rosak," tegas beliau.

 "Orang Islam rosak kerana telah mencemarkan nama Allah daripada Allah yang Maha Esa, Maha Tunggal kepada Tuhan yang ada anak jika dibenarkan mereka (bukan Islam menggunakan kalimah Allah) berbuat demikian,” kata Haron."Dan mereka (orang bukan Islam) juga mungkin tidak sedar dikatakan bahawa Allah yang mereka faham selama ini iaitu Allah tiga itu disebut God dalam Allah, Allah jadi tidak ada anak untuk mereka (bukan Islam), rosak akidah mereka. sumber

-admin-

Ingat! Rossa Ada Alasan kenapa BERTUDUNG...


SEBELUM ini, penyanyi Ayat-Ayat Cinta, Rossa menarik perhatian ramai apabila sejak pulang dari menunaikan haji, penyanyi itu tampil dengan imej bertudung.

Namun,penyanyi asal Indonesia itu dilihat tidak menggenakan tudung dalam satu sidang media.Rossa mengaku keberatan untuk membuka tudungnya yang sudah dipakai sejak ke tanah suci.Namun begitu, Rossa mengatakan dia mempunyai alasan sendiri.

“Saya ada alasan sendiri… untuk saat ini, saya ada kaitan dengan pelbagai pihak, dan pada perjanjiannya saya belum bertudung… saya belum boleh. Kalau nanti Allah menggerakkan hati orang-orang itu, saya akan pakai tudung.

“Masing-masing mempunyai keputusan sendiri, yang penting saya berkelakuan baik,” katanya.
Banyak pihak yang tidak setuju dengan keputusan Rossa itu.Namun, penyanyi itu tidak menyalahkan mana-mana pihak.

Baginya, sesiapa pun boleh menilainya. “Itu urusan saya dengan Allah,” katanya. Meskipun sudah tidak bertudung sekarang, Rossa mengaku lebih memilih pakaian-pakaian yang tertutup. sumber

-admin-

Bersama berubah kearah yang lebih baik...

Tarik balik Lah!!! Apa Mau Pusing...

Sunday, 13 January 2013

Lagi bekas Orang kuat PKR Keluar Parti... @rafiziramli diam pula

Wow!!! Profesor Matematik Anggar 700 ribu...


Pakar matematik, Prof Dr Shahrir Md Zain menganggar lebih 700,000 orang menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka, semalam.

Memetik Penang Insight, bekas profesor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu dilapor membuat anggaran itu di laman facebook beliau.

“Kalau berjalan 20 orang melebar sepanjang satu kilometer (km), jumlahnya 100,000.
“Andaiannya ialah 10,000 kaki sama dengan satu kilometer, seseorang memerlukan dua kaki persegi untuk bergerak dengan selesa.

“Jadi, lebar jalan 40 kaki dan 5,000 orang boleh memanjang jalan. Lalu, 5,000 (orang) darab 20 (orang) ialah 100,000 (orang per kilometer).

“Pertanyaan saya, berapa kilometerkah seluruh orang yang datang HKR. Jawapannya ialah 700,000,” katanya dengan mengambil kira pandangan dari atas pada lingkungan tujuh kilometer.

Nyata, ia bertentangan dengan kenyataan Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad dalam Buletin Utama TV3 yang hanya menganggar 40,000 orang sahaja menyertai HKR.

Sedangkan twitter rasmi PDRM pula menyebut 80,000 orang menyertai HKR tetapi kemudian membuat pembetulan. MPP

JOMO kata: Semua orang pandai menganggarkan... pandai-pandailah sendirilah... hakikatnya jangan menipu... Prof ada ditempat kejadian ker...?

Perempuan Ini Lambang Wanita Berkelakuan Baik...


Macam tak Kena Jer...? 

WELL-BEHAVED WOMEN SELDOM MAKE HISTORY....

Apa Dah jadi Dengan Melayu Ni...? Tolak HKR #KL112



Kalau dahulu Orang PAS sangat ALERGIK dengan orang DAP kerana Kafirnya DAP... menentang negara Islam...  Sekarang...? Atas pujukan Anwar mereka Bersama dan Akhirnya...? Semua yang mereka pertahankan sikit demi sedikit diambil Oleh DAP ni...

Foto Melayu di HKR KL112... (kerdit foto Angin Perubahan )

Bongkar!! Duit KUTIPAN Dana #KL112 Jadi REBUTAN...?

Bawa DUIT Belakang PENTAS...