Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog Bro Lay Low. Tulisan dan artikel yang dipaparkan adalah untuk bacaan dan ianya berdasarkan pertimbangan Penulis. #Berjuang

Thursday, 21 February 2013

JAHAT Chauvinis DAP: Senarai Terkaya di Malaysia, Zalimkah BN...?Tan Sri Robert Kuok merupakan lelaki terkaya di Malaysia. Beliau juga digelar raja gula. Anggaran pendapatannya dianggarkan RM46.1 billion sebulan meningkat dari tahun sebelumnya iaitu RM45.7 billion pada tahun 2012. Beliau bukan sahaja orang terkaya di Malaysia tetapi juga di iktiraf orang terkaya di asia tenggara.

Antara perniagaan yang dijalankan ialah pelbagai perniagaan milik persendirian yang dipegang oleh beliau dan ahli keluarga. 

Selain dari pelbagai perniagaan di Malaysia, syarikat-syarikat beliau mempunyai pelaburan di banyak negara di seluruh Asia. Pelbagai kepentingan perniagaan beliau dari ladang tebu (Perlis Plantations Bhd), penapisan gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel, hartanah, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan. Sumber terbesar kekayaan adalah kepentingan dalam Wilmar International, syarikat minyak sawit tersenarai terbesar di dunia. Beliau adalah seorang pelajar dari Raffles Institution sekolah.

Tatparanandam Ananda Krishnan (lahir 1938) adalah seorang ahli perniagaan dan dermawan Malaysia Sri Lanka Tamil asal. Digelar AK, dia kini dianggarkan mempunyai nilai bersih AS $ 9.5 bilion mengikut Julai Forbes 2012 senarai orang terkaya, membuat dia kedua terkaya di Asia Tenggara di belakang Robert Kuok, dan nombor 89 di dunia.

Kini, beliau mempunyai kepentingan perniagaan dalam media (Astro), satelit (MEASAT), minyak dan gas (Bumi Armada, Pexco), telekomunikasi (Maxis, Aircel). Beliau memiliki kepentingan dalam Syarikat Tanjong Public Limited, sebuah syarikat pegangan pelaburan dengan anak-anak syarikat yang terlibat dalam penjanaan kuasa (Powertek), perjudian (Pan Malaysian Pools), riadah (Kepulauan Tropika, Pawagam TGV) dan harta.

Sekalung tahniah kepada Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang berjaya mendapat tempat kelima dan sebelum ini pada tahun 2012 hanya berada di tempat ke lapan orang kaya di Malaysia. beliau berjaya mengalahkan Tan Sri Dato' Sri Yeoh Tiong Lay(YTL Group),  Tan Sri Lee Shin Cheng(IOI Group) dan Puan Sri Kim Hua(Genting).

Berikut adalah senarai 20 terkaya 2013:-

1. Robert Kuok Hock Nien (raja gula) 2012 no1
2. Tatparanandam Ananda Krishnan(astro) 2012 no 2
3. Tan Sri Teh Hong Piow (public bank) 2012 no 6
4. Tan Sri Quek Leng Chan(Hong Leong Group) 2012 no 5
5. Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (yayasan Bukhari) 2012 no 8
6. Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) 2012 no 4
7. Tan Sri Lim Kok Thay (genting) 2012 x dalam senarai
8. Puan Sri Lee Kim Hua(genting)  2012 no 3
9. Tan Sri Tiong Hiew King (rimbunan Hijau) 2012 no 10
10. Ong Beng seng(hotel)
11. Tan Sri Azman Hasim (arab Malaysia Group)
12. Tan Sri Yeoh Tiong Lay (YTL Group) 2012 no7
13. Datuk Mokhzani Mahathir (petron)
14. Tan Sri Vincent Tan (berjaya group)
15. Dato Desmont Lim(pavillion)
16. Datuk Lee Yew Chor (ioi Group)
17. Lee Yeow Seng (IOI Group)
18. Tan Sri Lau Cho Kun (Hap Seng)
19. Datuk Sharil Samsudin(sapura)
20. Datuk Shahrimin samsudin(sapura)


-admin-

No comments:

Post a Comment